HIZLI MENU

15 yaşındaki Berivan'a 7 yıl hapis

Batman'da 3 ay önce çıkan olaylardan sonra gözaltına alınan 15 yaşındaki Berivan Sayacan, 7 yıl hapse mahkum edildi.


Batman'da yasadışı bir gösteriye katıldığı ve polise taş attığı gerekçesiyle 3 aydan beri tutuklu yargılanan 15 yaşındaki Berivan adlı kız çocuğu, yargılandığı ilk duruşmada 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 


Batman Aydınkonak mahallesinde köhne bir evde ikamet eden 9 nüfuslu Sayacan ailenin 15 Yaşındaki kız çocukları Berivan S.İstanbul'da tekstil fabrikasında çalıştığı ve izinli olarak Batmana geldiği Teyzesine gitmek için evden çıktığını söyleyen Berivan'ın Kız kardeşleri nasıl yakalandığını bilmediklerini ifade ederek Ablalarının suçsuz yere tutuklandığını söylediler.Ablasını Hapiste ziyarete giden Dilan Sayacan Gözyaşlarına boğularak 'Ablamı çok özledim onu bıraksınlar suçsuzdur '' diyerek ciddi iddialarda bulundu.Ablasının gözaltına alınmasından sonra karakolda polisler tarafından dövüldüğünü ve moraran yerlerini gizlemek için polisin kozmetik ürünler kullanıldığı ve yaraları kapattıklarını iddia etti.


Berivan'ın Teysesinin kızı Ruken Aydın ise Berivan'ın İstanbul'da tekstilde çalıştığını ve onun böyle bir şey yapacağına inanmadığını belirterek,verilen cezanın fazla olduğunu yapılan yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledi. Anne Havva Saycan ise Kızının evden teyzesime gidiyorum deyip çıktığını ve giderken yol üstünde bir gösteri olduğunu ve istemeyerekte olsa gösteriye katıldığını ancak polisler tarafından gözaltına alınınca hunharca dövülüp hakarete maruz kaldığını ifade eden anne Havva Saycan, konuşmasına şöyle devam etti. 


''Ben ve kızım İstanbul da kalıyorduk düğün için Batmana geldik,dayısı gülde kaldık,sonra Berivan Teyzeme gidiyorum deyip evden çıktı.Daha sonra eve gelmeyince aramaya başladık ve polisler tarafından gözaltına alındığını öğrendik,Kızımın gözaltına alınmasından sonra görüşmeye gittiğimizde Kızım polisler tarafından hunharca dövülüp hakaret edildiğini söyledi.Rapor almamamız için dayaktan moraran yerlerimize melhemler sürüp morlukları kapatıyorlar' dedi.Kızım suçsuzdur polisler kızıma iftira atıyor.Davacı olacağız''dedi.


AVUKATTAN ELEŞTİRİ


Ceza avukatı Suna Çalışkan, Batman'da 15 yaşındaki Berivan S.'nin, yasadığı gösteriye katılıp, slogan attığı gerekçesiyle yargılandığı davada 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasını eleştirerek, "Karar verilirken acele edilmiş, eksik inceleme yapılmış. Çok hakkaniyetli bir karar olmadığını düşünüyorum. Bu tür kararların caydırıcı değil, daha tepkisel olacağını düşünüyorum" dedi. 


Konuyla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Avukat Suna Çalışkan, mahkemenin kararı aceleyle verdiğini söyledi. Çalışkan, "Verilen bu kararı çok acele verilmiş, eksik inceleme, eksik araştırma sonucu, belki de deliller yeterince araştırılmadan verilmiş bir karar olarak görüyorum. Ve çocukların yargılanması bakımından, Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir değerlendirme yapılmasını umut ediyorum. 


Biz dosyaya vakıf olmadığımız için, dosyadaki tüm deliller araştırıldı mı, bilirkişi incelemesi yapıldı mı, 15 yaşındaki bu çocuğa yeterli savunma hakkı verildi mi, delil indirimi hakkı verildi mi, yoksa eksik incelemeyle hemen ilk duruşmada böyle bir kararın verilmiş olmasını çok doğru bulmuyorum. Ayrıca 15 yaşındaki bir çocuğa yüklenen suçların da vasfına baktığımızda, bu suçlar çok ağır suçlar. Örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına propaganda yapıyor olması" dedi. 


15 yaşındaki bir çocuğun örgütle ne gibi bir bağı olabileceğinin iyi araştırılması gerektiğinin altını çizen Suna Çalışkan, "Bunlar mahkemece araştırılmış mıdır, bu araştırılma yapılmadan çocuğa yüklenen suçlarla ilgili tüm delillerle desteklenmeden verildiyse, bana göre şüphede kalmıştır. Eğer dosyada eksik deliller varsa, şüphede kalmıştır. Bizim Ceza Muhakemesi Kanun'umuzda da evrensel bir ilke vardır, şüpheden sanık yararlanır. Eğer şüphede kaldıysa, yeterli delillerle desteklenmediyse bu çocuğun beraat etmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Biraz acele edilmiş gibi görülüyor. Zaten ileriki aşamalarda yapılacak incelemelerde, bir eksiklik varsa tespit edilecektir" diye konuştu. 


Çalışkan, "Suçun karşılığı olarak verilen cezalar daha düşük olabilir miydi, yoksa suçun karşılığı olan cezalar üst sınırda mı tutulmuş?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Alt sınırdan verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Cezanın, örgüt adına propaganda yapmaktan dolayı verilen ceza ile gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefetten verilen ceza alt sınırdan verilmemiş. Ancak, yaş küçüklüğü nedeniyle bir indirim yapılmış. O da zaten yasaların tanıdığı bir indirimdi. 


Çocukların yargılanması özel olarak düzenlenmiştir ama ceza belirlenirken, çocukların yaş durumları göz önüne alınarak, onların bu suçu işlemeye ne kadar ehil oldukları ona göre bir araştırma yapılıp, belki bir gruplandırma yapılarak ceza indirimine gidilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum. Çok hakkaniyetli bir karar olmadığını düşünüyorum. Gelecekteki çocuklara da örnek olacak şekilde bu tür kararların caydırıcı değil, daha tepkisel olacağını düşünüyorum."

BENZER DİĞER HABERLER



yükleniyor
.
yukarı